Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Αρχιερατική Εσπερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο Πλατανόρεμα.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Αρχιερατική Εσπερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων τέλεσε (23-3-2016) στον ιερό ναό της αγίας Παρασκευής Πλατανορέματος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος προσήλθε στον ιερό ναό στις 6:30 μ.μ., διαβάστηκε η Θ’ Ώρα και ακολούθησε η κατανυκτική Εσπερινή Θ. Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων. Το Σεβασμιώτατο περιστοίχισαν στο ιερό Θυσιαστήριο ο οικονόμος Λουκάς Κουρκούτας εφημέριος του ως άνω ιερού ναού και ο αρχιδιάκονος Μάξιμος Γεωργόπουλος.
Συμπροσευχήθηκαν στο Άγιο Βήμα ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος Βελβεντού, ο πρεσβ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (εφημέριος Ίμερας), ο πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (εφημέριος Λευκάρων) και ο πρεσβ. Νικόλαος Τζιαμπάσης (εφημέριος Άνω Κώμης).  

Στο αναλόγιο έψαλαν ο Μιλτιάδης Ηλιάδης και ο π. Κωνσταντίνος.

Διακόνησαν στο Ιερό ο αναγνώστης Απόστολος Κωστίκας (διάβασε ‘’τα προς Κύριον’’ αναγνώσματα)  και ο Παναγιώτης Μαργαρίτης.

Ο ναός στο Πλατανόρεμα ήταν γεμάτος, πολλοί πιστοί (ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά) προσήλθαν στη Θεία Κοινωνία.

Μου έκανε εντύπωση ότι ένας ικανός αριθμός πιστών (και νέων στην ηλικία) είχαν έρθει από νωρίς στο ναό (αρκετά πριν χτυπήσει η καμπάνα) περίμεναν υπομονετικά την έλευση του Επισκόπου και την έναρξη της Ακολουθίας.

Είναι το προζύμι που με τη ζωτική δύναμη της Θείας Χάρης ζυμώνει και μεταποιεί όλο το φύραμα. Η σιωπή και το βλέμμα τους μαρτυρούσαν την ηρεμία, τη γαλήνη και την ειρήνευση των υπάρξεων, καρπός της διαχρονικής επίδρασης της Εκκλησίας στους ανθρώπους.

Πρόκειται για τη λειτουργική επίδραση που επιφέρει την εσωτερική αλλαγή με τη διάκριση και τη λεπτότητα των σχέσεων: ‘’Την πνευματικήν αδελφοί, αναλαβόντες νηστείαν, τη γλώσση μη λαλείτε τα δόλια, μηδέ τίθεσθε πρόσκομμα, τω αδελφώ εις σκάνδαλον…’’ (Στιχηρόν Ιδιόμελον Εσπερινού, Τετάρτη της Β’ Εβδομάδος της Μ. Τεσσαρακοστής. Εψάλη στην Προηγιασμένη).  

 Από την τοπική αυτοδιοίκηση παρών στην Ακολουθία ο πρόεδρος της τ. Κοινότητας Πλατανορέματος Γεώργιος Λαγογιάννης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος μίλησε ‘’για τα όσα συμβαίνουν στους καιρούς μας με τα τρομοκρατικά χτυπήματα των φανατικών μουσουλμάνων’’ και αναφέρθηκε στο πρόσφατο γεγονός της τυφλής επίθεσης, με δεκάδες θύματα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, από φανατικούς ισλαμιστές.

Έκανε μία περιγραφή και ανάλυση του ιστορικού θρησκευτικού μορφώματος του μωαμεθανισμού που προγραμματικά (μέσω των ‘’ιερών’’ κειμένων του) ωθεί τους οπαδούς στη βία και μάλιστα σε πράξεις (όσο γίνεται περισσότερης) τυφλής βίας και πλήρους απανθρωπίας. Οι λέξεις ελευθερία, σεβασμός, αγάπη, αποδοχή του διαφορετικού είναι άγνωστες έννοιες. Το μίσος και η με κάθε τρόπο εξόντωση των ‘’απίστων’’ που είναι όλοι οι άλλοι, είναι τα οράματα του φανατικού ισλαμικού μορφώματος. Αυτοί οι άνθρωποι, είπε ο Σεβ., έχουν τους δικούς τους κανόνες και οι πράξεις τους αυτές είναι εφαρμογή αυτών που πιστεύουν.     

Στη συνέχεια ο Σεβ., μίλησε για τον Ιησού Χριστό, που είναι ανεξίκακος και είναι η αγάπη και ο Οποίος σταυρώθηκε, θυσιάστηκε για μας τους ανθρώπους και μας ανέχεται όταν με τα λόγια και με τις πράξεις μας τον υβρίζουμε. Μίλησε και για τον πατέρα της παραβολής του ασώτου, που δέχτηκε το άσωτο παιδί του χωρίς να το ραπίσει, χωρίς να του ζητήσει εξηγήσεις, που το έντυσε με τη στολή την πρώτη λέγοντας: το παιδί μου αυτό ήταν χαμένο και βρέθηκε, ήταν νεκρό και αναστήθηκε.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε και για τους πρόσφυγες. Είπε ότι το κύμα των προσφύγων δεν είναι φυσιολογικό πράγμα. Αυτά, είπε, μεθοδεύονται μέσα στα σκοτεινά κέντρα του διεθνούς σιωνισμού. Στόχος τους είναι να γίνουμε οι Έλληνες μειονότητα μέσα στη χώρα μας. Το κράτος, είπε ο Σεβ., λέει ότι το θέμα αυτό πρέπει να το λύσει η Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη δεν συμπαθεί και δεν συμπαραστέκεται στην Ελλάδα.

Όλοι μας, είπε ο Σεβ. τελειώνοντας το λόγο του, στηρίξαμε και στηρίζουμε τους πρόσφυγες και τον κάθε κατατρεγμένο, είμαστε χριστιανοί, πίστη μας έχουμε το Ευαγγέλιο. Να προσευχηθούμε για την πατρίδα μας. Να είμαστε αγκαλιά με το Χριστό, με την Παναγία, με τους Αγίους μας. Να στηρίξουμε και να ανορθώσουμε τη χώρα μας.













Στο τέλος ο Σεβ. αναφέρθηκε στην ευσέβεια και την ευγένεια των ανθρώπων του Πλατανορέματος, στην αρχοντιά και στον πολιτισμό τους, που φαίνονται τόσο στον ιερό ναό της αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου (επάνω στο βουνό) όσο και στον ιερό ναό της αγίας Παρασκευής Πλατανορέματος (στο κέντρο του χωριού), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πετρόχτιστη εξωτερική επένδυση του ναού και επαίνεσε τον οικείο εφημέριο οικονόμο π. Λουκά Κουρκούτα και όλους τους συνεργάτες του.  

Ανανέωση ελπίδας (για την πατρίδα μας) για την ανάκληση και την ανόθρωση όλων: ‘’Κεκρυμμένον μυστήριον, και Αγγέλοις αγνώριστον, Γαβριήλ πιστεύεται ο Αρχάγγελος, και επί σε νυν ελεύσεται, την μόνην ακήρατον, και καλήν περιστεράν, και του γένους ανάκλησιν, και βοήσει σοι, Παναγία το Χαίρε, ετοιμάζου, διά λόγου Θεόν Λόγον, σου ταις λαγόσιν εισδέξασθαι. (Προσόμοιο Εσπερινού ΚΔ’ Μαρτίου. Εψάλη στην Εσπερινή Προηγιασμένη Λειτουργία).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
24-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας