Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ο Γιάννης Παπαγόρας και τα βότανα της περιοχής των Πιερίων στην εκπομπή ‘’Δεύτερο πλάνο’’ του Top Channel Κοζάνης.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα.
Ο συλλέκτης βοτάνων Γιάννης Παπαγόρας από το Βελβεντό και τα θεραπευτικά βότανα της περιοχής των Πιερίων προβλήθηκαν (25-5-2016) από την εκπομπή  ‘’Δεύτερο πλάνο’’ του Top Channel με παρουσιαστή τον Κώστα Χρυσάκη.   

Ο Γιάννης Παπαγόρας (69 ετών) από το Βελβεντό ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τη μελέτη και τη συλλογή θεραπευτικών βοτάνων, που αφθονούν στην περιοχή  των καταπράσινων Πιερίων ορέων, στους λόφους και στις ρεματιές, στα κατάφυτα  και δροσερά ρυάκια και στις όχθες των ορμητικών και γοητευτικών χειμάρρων ‘’ξερόλακκα’’ και ‘’λάφστα’’,...
που διασχίζουν βορειοανατολικά τον κάμπο του Βελβεντού και χύνονται στη μεγάλη λίμνη του Αλιάκμονα-Πολυφύτου, στον ‘’μπάικο’’ πλάι - πλάι, στα υψίπεδα του Αη-Γιάννη του Παλαιογρατσάνου, της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου και μέχρι κάτω χαμηλά στα πρώτα καλλιεργημένα χωράφια του Βελβεντού και του Πλατανορέματος, όπου ο ιδρώτας πολύς.    

‘’Γνωρίζω την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή, κάθε θάμνος και κάθε ξέφωτο είναι για μένα και μια γλυκιά ανάμνηση από τα παιδικά μου χρόνια, τα έχω περπατήσει όλα αυτά, σε πολλά έχω κοιμηθεί κιόλας τις καλοκαιρινές νύχτες καθώς βοηθούσα τον πατέρα μου στις κτηνοτροφικές του εργασίες, αυτός ο τόπος είναι στην καρδιά μου, τον αγαπώ, έχω γράψει πολλά λυρικά ποιήματα γι’ αυτόν’’, λέει με ήρεμη φωνή ο συλλέκτης βοτάνων και βουκολικός λαϊκός ποιητής Γιάννης Παπαγόρας.

Ο Γιάννης Π. παρουσίασε στην εκπομπή ‘’Δεύτερο πλάνο’’ του Κώστα Χρυσάκη πολλά θεραπευτικά βότανα και έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο λήψης και για τα θεραπευτικά αποτελέσματα από την ορθή χρήση τους. Μερικά από αυτά είναι τα εξής: κράταιγος, σπαθόχορτο, σπάρτο, αλαδανιά, 4 είδη γαϊδουράγκαθου, σαμπούκος (κουφοξυλιά ή βούζλο), χαμέντρο, δρυς (βελανιδιά), ιππουρίδα, αγριοθύμαρο (σαρμπούνι), τσουκνίδα, κώνειο, αρνόγλωσσο, καστανιά, κρανιά, ιτιά, αγριογκορτσιά, ύσσωπος, αγριάδα, ο καρπός του πλατάνου και πολλά άλλα.  

Εύγε στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel, στην εκπομπή ‘’Δεύτερο πλάνο’’, στον Κώστα Χρυσάκη (και στον συνεργάτη του Γιώργο Χόντα) για την παρουσίαση του θέματος ‘’Γιάννης Παπαγόρας, βότανα περιοχής των Πιερίων’’, για την ανάδειξη και την προβολή των βοτάνων της ευρείας περιοχής των Πιερίων, που η ορθή (με μέτρο) και χρόνια χρήση τους λειτουργεί θεραπευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η αφθονία των βοτάνων μπορεί να γίνει
αντικείμενο μελέτης από το Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ – από τα ανάλογα τμήματά τους. Ακόμα θέμα και αντικείμενο μελέτης μπορεί να γίνει (η πλούσια θεραπευτική χλωρίδα) και στους μαθητές της Β/θμιας και Α/θμιας εκπαίδευσης ως μία εναλλακτική πρόταση βίου.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (28-5-2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας