Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Γιόρτασαν τους πολιούχους τους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο τα Ίμερα, Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Κώστα
Τα Ίμερα (ή η Ίμερα) τοπική Κοινότητα του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού και Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης γιόρτασαν (28 και 29-6-2016) τους πολιούχους τους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Εσπέρας της 28ης Ιουνίου 2016 με Μέγα Εσπερινό, Αρτοκλασία και λιτάνευση της εικόνας των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου γύρω από τον ιερό ναό και την πλατεία του χωριού.
Συνεχίστηκαν το πρωί της 29ης Ιουνίου με Όρθρο και Θεία Λειτουργία. Ακολούθησε παράθεση τράπεζας εορταστικής στην αίθουσα του ναού και πραγματοποιήθηκαν χοροί και εκδηλώσεις πολιτισμού στην πλατεία από το μορφωτικό σύλλογο Ίμερας.

Τον (εορτάζοντα τα ονομαστήριά του) Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο εκπροσώπησε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της αρχιερατικής περιφέρειας Βελβεντού ο οποίος μετέφερε την ευλογία του Σεβ. κ. Παύλου στο εκκλησίασμα και κήρυξε στη Θεία Λειτουργία μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου και συμμετείχαν οι πατέρες: πρεσβ.. Νικόλαος Κανταρτζής (εφημέριος Μεσιανής και Κουβουκλίων), πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (εφημέριος Λευκάρων), πρεσβ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (εφημέριος Ίμερας και Αύρας).

Έψαλαν τους ύμνους της ημέρας οι ψάλτες: Γεώργιος Πελουκίδης, Φρειδερίκη Σταυρίδου, Γεώργιος Πασχαλίδης και ο Γεώργιος Παπαγεωργίου από τη Μεσιανή. Διακόνησε στο Ιερό ο Αναστάσιος Παναγιωτίδης.

Από την τοπική αυτοδιοίκηση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ίμερας Αθανάσιος Μακρυγιάννης, ο δημοτικός Σύμβουλος Σερβίων-Βελβεντού Θεόδωρος Κυριακίδης και ο Πρόεδρος Πλατανορέματος Γεώργιος Λαγογιάννης.   

Στο ναό της Ίμερας διατηρείται η πρώτη εικόνα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, την οποία έφεραν μαζί τους από τον Πόντο (καταδιωχθέντες από τη γενέτειρά τους) οι πρόσφυγες που πρώτοι εγκαταστάθηκαν γύρω από το σημείο όπου είναι χτισμένος ο σημερινός ναός. Είναι μια εικόνα από ευτελή υλικά χωρίς καμιά αξία αρχαιολογική ή οικονομική. Η αξία της είναι μέγιστη ως φορέας και απόδειξη της πίστης των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Μας θυμίζει αυτήν την πίστη, μας θυμίζει και τις αλησμόνητες πατρίδες τις οποίες περιθάλπει με στοργή χωρίς καμιά διακοπή το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Στην Ίμερα χαρακτηριστικός είναι ο λόγος των μεγάλων γιαγιάδων. Η άρθρωση των λέξεων είναι ορθή, τα φωνήεντα εκφέρονται ολόκληρα, δεν εξαφανίζονται από τα γειτονικά σύμφωνα. Ο λόγος τους είναι φορέας ενός ολόκληρου πολιτισμού, που, παρ’ όλες τις περιπέτειες της σκληρής προσφυγιάς, δεν έχασε την ολότητα και τη ζωτικότητά του. Είναι λόγος ταπεινός - φορέας του ιερού, που τιμά και σέβεται τον συνομιλητή, λόγος που ανυψώνει τον άνθρωπο. Χαίρεσαι να τις ακούς.

Στην Εκκλησιαστική Επιτροπή: Σιδηροπούλου Αγαθή, Σιδηροπούλου Πελαγία, Μακρυγιάννη Παναγιώτη, Μακρυγιάννη Ευάγγελο, συγχαρητήρια.

‘’… Χαίρετε φωστήρες των εν σκότει, του ηλίου ακτίνες υπάρχοντες. Χαίρετε Πέτρε και Παύλε, δογμάτων των θείων θεμέλιοι αρραγείς, φίλοι του Χριστού, σκεύη τίμια. Πάρεστε μέσον ημών αοράτως, καταξιούντες δωρεών αΰλων, τους την ημών εορτήν, ευφημούντες άσμασιν’ (Δοξαστικό των Αίνων).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
30-6-2016



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας