Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Ιστορική μέρα: Το ευρωκοινοβούλιο αφαίρεσε ένα αστέρι από τη σημαία της ΕΕ

Το Brexit είναι μια πραγματικότητα πια, με την Ευρώπη τις τελευταίες ώρες να ζητά από την Βρετανία την άμεση έξοδο της από την ΕΕ.
Και αυτό διότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ξεκάθαρο και στην ΕΕ δεν θέλουν να υπάρξει καθυστέρηση, αλλά άμεσες ενέργειες για την διαδικασία εξόδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το Ευρωκοινοβούλιο στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter έχει... αφαιρέσει το ένα αστέρι από την σημαία της ΕΕ και σε κείμενο του στο επίσημο site επισημαίνει:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί άμεσα και πλήρως τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του καταθέτοντας επισήμως την αίτηση αποχώρησής του από την ΕΕ, προτού μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Αυτό υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμά του στην έκτακτη ολομέλεια την Τρίτη. Τόνισε ακόμη την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί η ΕΕ στις προσδοκίες των πολιτών της».

Ζητούν ακύρωση της βρετανικής προεδρίας
Ο Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να αρχίσει διαδικασίες διαζυγίου με τη Βρετανία από σήμερα κιόλας. Και από την άλλη οι ευρωβουλευτές, με ψήφισμά τους, που εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές κάλεσαν το Ηνωμένο Βασίλειο να καταθέσει άμεσα την αίτηση αποχώρησής του από την ΕΕ. Στο κείμενο που υιοθετήθηκε ζητούν από το Συμβούλιο να ακυρώσει τη βρετανική προεδρεία το δεύτερο εξάμηνο του 2017, καθώς και να γίνουν άμεσες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί η Ε.Ε. στις προσδοκίες των πολιτών της.

Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί άμεσα και πλήρως τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του καταθέτοντας επισήμως την αίτηση αποχώρησής του από την ΕΕ, προτού μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Αυτό υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμά του στην έκτακτη ολομέλεια την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016. Τόνισε ακόμη την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί η ΕΕ στις προσδοκίες των πολιτών της.
Σε συνέχεια της συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και της υπουργού, Jeanine Hennis-Plasschaert, που εκπροσώπησε την ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για τα επόμενα βήματα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Το κείμενο εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές.
Το Κοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σεβαστεί την επιθυμία των βρετανών πολιτών μέσω της ταχείας και συνεπούς εφαρμογής της διαδικασίας αποχώρησης, κατ’ αρχάς με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης και των διαπραγματεύσεων. Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι δυνάμει των Συνθηκών απαιτείται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ότι το τελευταίο πρέπει να συμμετέχει πλήρως σε όλα τα στάδια των διαφόρων διαδικασιών για τη συμφωνία αποχώρησης και για οποιαδήποτε μελλοντική σχέση.
Ακύρωση της βρετανικής προεδρίας του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2017
Το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να αλλάξει τη σειρά των προεδριών του, έτσι ώστε η διαδικασία αποχώρησης να μην υπονομεύσει την τρέχουσα διαχείριση των υποθέσεων της Ένωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Το ΕΚ θα επιφέρει επίσης αλλαγές στην εσωτερική του οργάνωση προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στη βούληση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μέλλον της ΕΕ
Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί η Ένωση "καλύτερη και πιο δημοκρατική" , και να ''προσφέρει στους πολίτες της αυτό που προσδοκούν'' , υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές. "Μπορεί κάποια κράτη μέλη να επιλέξουν να ενσωματωθούν με πιο αργό ρυθμό ή σε μικρότερη έκταση, αλλά ο πυρήνας της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί και να αποφευχθούν λύσεις 'κατά παραγγελία' '', αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.
Τουσκ: Η ΕΕ είναι έτοιμη για το διαζύγιο
«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου ακόμη και από σήμερα, χωρίς ενθουσιασμό, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Αυτό δεν ήταν το σενάριο που ονειρευόμασταν», είπε προσερχόμενος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Βέβαια πρόσθεσε πως χρειάζεται όλοι να είναι υπομονετικοί, καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αυτή που θα πρέπει να θέσει σε κίνηση αυτή τη διαδικασία. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ξεκάθαρα ότι χωρίς την κοινοποίηση (σ.σ. του αιτήματος αποχώρησης) από τη Μεγάλη Βρετανία, δεν θα ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση για τη διαδικασία διαζυγίου και τη μελλοντική σχέση (σ.σ. Μεγάλης Βρετανίας-ΕΕ).
Στη συνέχεια παραδέχθηκε πως μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος «υπάρχει κάποια ανάγκη για ‘‘βαθύτερο προβληματισμό’’ για το μέλλον της ΕΕ μεταξύ των 27 υπόλοιπων μελών».
Ο κ. Τουσκ προανήγγειλε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών, πλην του Ντέιβιντ Κάμερον, για τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, που θα έχει και την προεδρία της ΕΕ, με αντικείμενο το μέλλον της Ένωσης.
Μέρκελ: Προνόμια τέλος για όποιον φεύγει από την ΕΕ
«Οποιος αποφασίζει να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να περιμένει ότι θα κρατήσει τα προνόμια» δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν πρόκειται να ξεκινήσουν όσο η Βρετανία δεν υποβάλει αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50. Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει άμεσα το αίτημα εξόδου από την Ε.Ε., προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την «επόμενη μέρα» στις σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών, όπως ανέφερε.
Η Αγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι η Γερμανία θέλει να πετύχει η ευρωπαϊκή ενοποίηση και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει περαιτέρω διάλυση της Ε.Ε. Υπογράμμισε, δε, ότι μια επιτυχημένη Ευρώπη είναι αυτή που τηρεί τις συμφωνίες της και τις συνθήκες της.
Γιούνκερ: «Το Ηνωμένο Βασίλειο να ενεργήσει όχι σήμερα, όχι αύριο το πρωί αλλά γρήγορα»
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ, παρουσία όλων των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένου και του Λόρδου Χιλ, απευθύνθηκε στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Επανέλαβε τη λύπη του για την επιλογή των βρετανών ψηφοφόρων την οποία όμως δήλωσε ότι σέβεται. Υπενθύμισε την κοινή δήλωση της περασμένης Παρασκευής με την οποία τα τέσσερα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ζήτησαν σαφήνεια - αίτημα το οποίο επανέλαβε εκ νέου μπροστά στο Κοινοβούλιο:
«Ζητώ από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσαφηνίσει το ταχύτερο δυνατόν την κατάσταση», δήλωσε. Και πρόσθεσε «όχι σήμερα, όχι αύριο το πρωί αλλά γρήγορα». Υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα ήθελε να «περάσει η άποψη ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν απόρρητες συνομιλίες». Δεν θα υπάρξουν εκ των προτέρων διαπραγματεύσεις, «χωρίς κοινοποίηση, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση» δήλωσε.
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «δεν πρέπει να αλλάξουμε την ουσία και η ουσία είναι ότι η Ευρώπη παραμένει ένα πρόταγμα ειρήνης και ένα πρόταγμα για το μέλλον». «Δεν θα διακόψουμε την πτήση μας προς το μέλλον», σημείωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, αναφέροντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε με τη συμφωνία του παρόντος Κοινοβουλίου: να φτιάξουμε κυρίως δηλαδή μιαν Ευρώπη με λιγότερη γραφειοκρατία, «όπου πρωτεύουσα θέση θα κατέχει η κοινωνική Ευρώπη», στην οποία θα εφαρμόζεται με σοφία το Σύμφωνο σταθερότητας, μια Ευρώπη της ενέργειας, μια ψηφιακή Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης ότι «τα ιδρυτικά κράτη μέλη δεν έχουν περισσότερα δικαιώματα από τα υπόλοιπα, τα αποκαλούμενα 'νέα κράτη μέλη'». «Θα αγωνιστώ μέχρι την τελευταία μου πνοή για την ενωμένη Ευρώπη» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ώρα να κατακερματίσουμε εκ νέου αυτήν την ήπειρο».
Μήνυμα Κάμερον για τρίμηνη καθυστέρηση στη διαδικασία εξόδου
Από την πλευρά του πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε πως ο διάδοχός του (μετά την παραίτηση του τον Οκτώβριο) θα είναι αυτός που θα αναλάβει να οδηγήσει τη Βρετανία στην έξοδο από την Ευρώπη. Με αυτό τον τρόπο έστειλε μήνυμα για τουλάχιστον τρίμηνη καθυστέρηση στη διαδικασία της εξόδου.
Κατά την άφιξη του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των 27 & 1 ο Κάμερον δήλωσε πως  η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο θα πρέπει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική. Πρόσθεσε μάλιστα πως ελπίζει η Βρετανία να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστικά είπε: «Ελπίζω ότι θα επιδιώξουμε τη στενότερη δυνατή σχέση όσον αφορά το εμπόριο, τη συνεργασία και την ασφάλεια. Κάτι τέτοιο θα ήταν καλό και για εμάς, αλλά και για την ΕΕ».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως το κόμμα του θα  εκλέξει νέο ηγέτη στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τους υποψηφίους που στήριξαν το «Brexit»να θέλουν να διαπραγματευτούν εκ νέου για τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί ξεκαθαρίζουν από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας