Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεκινάει η συγκομιδή πράσινης, βρώσιμης ελιάς στα Ίμερα - Αισιόδοξα μηνύματα για τη φετινή ελαιοπαραγωγή

 της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΩΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η φετινή συγκομιδή ελιάς στα Ίμερα του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού αν όλα πάνε καλά από πλευράς καιρού.
Η φετινή καλλιεργητική σεζόν να έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς και τον συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών να ελπίζει σε μια καλή παραγωγή, τόσο στην πράσινη, βρώσιμη ελιά, όσο και στο ελαιόλαδο.
Η συγκομιδή του ελαιολάδου, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον "Π.Λ." ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Ιμέρων Δημήτρης Παπαδόπουλος, η συγκομιδή πράσινης , βρώσιμης ελιάς θα ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα , ενώ εφέτος φαίνεται ότι οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν και θα έχουμε μια καλή χρονιά . Η περυσινή δεν ήταν καλή χρονιά από άποψη παραγωγής, αφού υπήρξε ακαρπία, ενώ ο συνεταιρισμός ελπίζει ότι θα φτάσει την παραγωγή των 250 τόνων, από πρόπερσι. Φυδικά, θα εξαρτηθεί τόσο η τιμή που θα πιάσει το προϊόν, όσο και η ζήτησή του.

Όπως πάντα, ο συνεταιρισμός λέει ότι όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μαζέψει βρώσιμη ελιά από το χωράφι, στις ποσότητες που επιθυμεί, πληρώνοντας το ανάλογο τίμημα. Η μερίδα του λέοντος από τις βρώσιμες ελιές πηγαίνει σε συνεργαζόμενη εταιρία.



 




Η ελαιοσυγκομιδή για εφέτος θα ξεκινήσει 10-12 Νοεμβρίου, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει καρπός. Εφέτος μάλιστα, γίνονται προσπάθειες ακόμη και για εξαγωγές, ενώ ανάλογες επαφές έγιναν και με την αντιπροσωπεία της Ταϊβάν. Η ελπίδα είναι για συγκομιδή που θα αγγίξει τους 100 τόνους.
Να σημειωθεί πως χρόνο ελαιοπαραγωγοί υπάρχουν όχι μόνο στα Ίμερα αλλά και στο Βελβεντό, στα Σέρβια, την παραλίμνια ζώνη, ακόμη και από Ελασσόνα και Βέροια φέρνουν την παραγωγή τους στον συνεταιρισμό Ιμέρων. Τα καλλιεργητικά στρέμματα φτάνουν τις 3.000 συνολικά, εκ των οποίων τα 2.000 στρέμματα είναι στα Ίμερα και τα υπόλοιπα στην παραλίμνια ζώνη.







Μάλιστα εξαιρετικό
ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι εμφανίζεται αύξηση σε νέους καλλιεργητές, σταθερά 5% με 10% κάθε χρόνο. Η πλειοψηφία είναι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με τις καλλιέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας