Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

H απάντηση της Περιφέρειας στο συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ και στην κ. Ζεμπιλιάδου

Ξεκολλήστε από το πληκτρολόγιο σας κ. Ζεμπιλιάδου
Γνωστή η τακτική της Γ. Ζεμπιλιάδου που μας έχει συνηθίσει εδώ και καιρό τώρα στην εκτόξευση ψευδών, ανακριβειών και παραπληροφόρησης, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία κλίματος. Άραγε, δεν έχει κάπου αλλού να προσφέρει τις δημόσιες υπηρεσίες της από το να αναλώνεται σε επιστολές παραπληροφόρησης;
Θα έπρεπε λοιπόν να γνωρίζει καλύτερα μερικά πράγματα και να μην μας αναγκάζει να διευκρινίζουμε κάθε φορά τα αυτονόητα.
Το πρώτο θεμελιώδες λάθος που κάνει η κ. Ζεμπιλιάδου είναι η εμμονή της να κρίνει το αποτέλεσμα με τη συλλογιστική ενός λανθασμένου παρελθόντος, δηλαδή απορροφητικότητα για την απορροφητικότητα. Χρησιμοποιεί με συνέπεια αυτή την τακτική, παθογενή κληρονομιά των περασμένων ετών,  που δεν προτάσσει ως κριτήριο την οικονομική και κοινωνική σκοπιμότητα των έργων, παρά μόνο τους δείκτες απορρόφησης. Επιπλέον, να επισημάνουμε ότι παρόμοια εικόνα παρατηρείται στο σύνολο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ανά την επικράτεια, αποτέλεσμα αυξημένων απαιτήσεων εξειδίκευσης στις νέες διαδικασίες για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, χρονοβόρων διαβουλεύσεων με τις Εθνικές Αρχές και την Επιτροπή και γενικότερα θέματα που δεν σχετίζονται με την ετοιμότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά εξωγενείς παράγοντες. Ακόμα κι έτσι, όμως, έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου  για να κρίνουμε όχι την απορροφητικότητα, αλλά την πορεία του προγράμματος. Ποιος ο λόγος να βιάζεται;
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι αρμόδια και υπεύθυνη για τη διαχείρισή του, προσπαθώντας  να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της, υπό την τελική κρίση των Εθνικών Αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα δε ζητήματα απορροφητικότητας, στα οποία επανέρχεται η κ. Ζεμπιλιάδου, εξαρτώνται άμεσα και από τη συνέπεια των τελικών δικαιούχων. Στο πλαίσιο αυτό η Ειδική Υπηρεσία δίνει προτεραιότητα στην ενημέρωση πρωτίστως του Περιφερειακού Συμβουλίου και όλων των θεσμικών φορέων και όποτε της έχει ζητηθεί έχει παραστεί σε συνεδριάσεις προς ενημέρωση τους. Ο προγραμματισμός των έργων, όμως, δεν είναι ευθύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου και κάθε τέτοια προσπάθεια συνιστά ωμή παρέμβαση στις λειτουργίες διαχείρισης του Προγράμματος. Δεν το γνωρίζει άραγε αυτό η Γ. Ζεμπιλιάδου;
Επειδή η κ. Ζεμπιλιάδου κόπτεται και για τα θέματα της ανεργίας και των νέων και έχει ανάγει τη διαχείριση του προγράμματος σε προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσής της με την Περιφερειακή Αρχή, έχοντας διατελέσει Ειδική Γραμματέας του ΕΣΠΑ, να την ενημερώσουμε ότι το μέλλον των νέων ανθρώπων υποθηκεύτηκε εδώ και κάποια χρόνια από τις επιλογές έργων φαντασμάτων, στερούμενων παντελώς αναπτυξιακής διάστασης.
Ψεύδεται η κ. Ζεμπιλιάδου και όταν μιλάει για προσπάθεια ένταξης έργων που είχαν χρηματοδοτηθεί από Εθνικούς Πόρους (ΠΔΕ). Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 δεν υπάρχουν έργα που είχαν χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Πρόκειται μόνο για έργα που έχουν χαρακτηριστεί ως μεταφερόμενα από την προηγούμενη περίοδο.
Σε ότι αφορά δε στην περιφερειακή συνείδηση να της υπενθυμίσουμε ότι οι εντάξεις έργων γίνονται μετά από συγκριτική ή άμεση αξιολόγηση προτάσεων, με βάση τα εγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης από την Επιτροπή Παρακολούθησης και όχι τη γεωγραφική κάλυψη. Κάθε αντίθετη τακτική συνιστά παρέμβαση στους κανόνες διαχείρισης του προγράμματος.
Ο κατάλογος των ανακριβειών της Γ. Ζεμπιλιάδου δεν έχει τελειωμό. Στην επιθυμία της να κάνει αρνητική κριτική, βιάζεται και ...σκοντάφτει.
Αφήστε κ. Ζεμπιλιάδου αυτά που ξέρετε και επικεντρωθείτε στην ουσία. Και επιτέλους ξεκολλήστε από το πληκτρολόγιό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας