Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Κατά την έναρξη των εργασιών παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στο πρόβλημα εμπιστοσύνης που υπάρχει σήμερα μεταξύ διεθνών οργανισμών, κρατών και πολιτών, ένα έλλειμα εμπιστοσύνης που οφείλεται και στην παγκοσμιοποίηση. Την παγκοσμιοποίηση που ασφαλώς έχει και θετικές επιπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα έχει διευρύνει τις ανισότητες αφήνοντας χώρες και ανθρώπους στο περιθώριο.
Τα αποτελέσματα φάνηκαν σε πρόσφατα δημοψηφίσματα, εκλογικά αποτελέσματα, όπως και σε αρνητικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν απέναντι σε προτάσεις επίλυσης παγκόσμιων προβλημάτων σε διεθνές επίπεδο. Προβλημάτων που οι λύσεις τους θα είναι όλο και περισσότερο διεθνείς και πολυμερείς – δεν μπορούν να λυθούν από τον καθένα ξεχωριστά, σε εθνικό επίπεδο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στον αυξανόμενο αριθμό συγκρούσεων που ξεκινούν ως εμφύλιες και εξελίσσονται σε περιφερειακές και διεθνείς συγκρούσεις. Συγκρούσεις που συχνά αποκτούν σχέση και με τη διεθνή τρομοκρατία, ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, ειδικά όταν αυτές οι συγκρούσεις γίνονται όλο και πιο ασύμμετρες. Οι περιοχές με τέτοια προβλήματα πληθαίνουν, ενώ είναι σαφές πως δεν αποτελούν «περιφερειακά» ζητήματα, αφού συχνά εξάγουν τα προβλήματα τους προς τρίτες χώρες, κοντά και μακρύτερα.
Όπως επεσήμανε, υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να δούμε και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ως αίτιο ενός άλλου τύπου προβλημάτων όπως οι μετακινήσεις πληθυσμών. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά χωρίς μια κοινή αντίληψη για την βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη. Χρειάζεται διεθνής στήριξη της ατζέντας 2030 του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ, είπε, θα υποστηρίξει με συνέπεια τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της Συμφωνίας του Παρισιού. Είναι σημαντικό, στις ΗΠΑ, οι Πολιτείες, οι δήμοι και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν αυτούς τους στόχους, για να δείξουν ότι ακόμα κι αν η κυβέρνηση δεν τους υποστηρίζει, μπορεί να το κάνει ο λαός.
Ο Γενικός Γραμματέας έκανε αναφορά και στον κυβερνοχώρο, σημειώνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα ρύθμισης καθώς και προβλήματα όχι μόνο οικονομικής αλλά και ηθικής τάξης. Είναι απαραίτητο είπε, οι διεθνείς αλλά και οι πολιτικοί οργανισμοί να έχουν αντίληψη των προβλημάτων του μέλλοντος και να εργαστούν για την αντιμετώπιση τους.
Την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, που ξεκίνησε ευχαριστώντας τον Αντόνιο Γκουτέρες – τον προκάτοχό του στη ΣΔ – για την παρουσία του στο Συμβούλιο της Διεθνούς και τονίζοντας ότι τα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης και του κόσμου είναι αυτά που υποστηρίζουν με συνέπεια και πάθος τις πολιτικές που στοχεύουν στη ρύθμιση και τελικά τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ηθική ευθύνη που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές:
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κλιματική αλλαγή, όπως κάνει ο Προέδρος Τραμπ. Όπως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ηθική μας ευθύνη απέναντι στους προσφυγές ως θύματα συγκρούσεων και δικτατορικών καθεστώτων. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη λογική των τειχών.
Το προοδευτικό Κίνημα σήμερα αντιμετωπίζει την πρόκληση του λαϊκισμού, του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, του συγχρόνου φασισμού. Πρέπει να ενεργοποιήσει όσους επιλέγουν την παθητική στάση της αποχής, να εντάξει όσους αισθάνονται ότι έχουν μείνει στο περιθώριο. Οφείλουμε να παλέψουμε. Να είμαστε δυνατοί. Να βγούμε νικητές.

Που βρίσκεται η δύναμη μας;
Η δύναμη μας βρίσκεται στις αξίες μας. Στις αξίες που κάποιες φορές αφέθηκαν στην άκρη, θόλωσαν μέσα από συμμαχίες με κόμματα που έχουν άλλη θεώρηση, άλλη φιλοσοφία του κόσμου. Στις αξίες μας, που είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, δεν έχουν ξεπεραστεί, και εξαρτάται από εμάς αν θα τις συνδέσουμε με τις προτάσεις, τις πολιτικές, τη συμπεριφορά μας.

Η δύναμη μας βρίσκεται στις ιδέες μας. Στην ικανότητά μας να κατανοούμε πώς ο κόσμος εξελίσσεται και πώς μπορούμε να τον αλλάξουμε προς το καλύτερο. Σε μερικά χρόνια, η τεχνολογική επανάσταση θα έχει ριζικά μεταμορφώσει τις κοινωνίες μας. Οι κυβερνο-απειλές που συνδέονται με την εθνική, περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, η επέκταση νέων μορφών επικοινωνίας, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα που οφείλουμε να διαχειριστούμε μέσα από τους κατάλληλους θεσμούς και πολιτικές. Είναι θέματα που συνδέονται με την ανισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομία, την απασχόληση, τη δημοκρατία του μέλλοντος.

Η δύναμη μας βρίσκεται στους ανθρώπους μας. Στο Κίνημά μας έχουμε εξαιρετικούς ανθρώπους, που συνδυάζουν την εμπειρία και τη δημιουργικότητα. Ας τους αξιοποιήσουμε. Ας κάνουμε χώρο στα κόμματά μας, τις κυβερνήσεις μας για τις γυναίκες, τους νέους, τους διανοούμενους, για αυτούς που έχουν την εμπειρία της πράξης. Αν το κάνουμε, κανείς δεν θα αισθάνεται πως έχει μείνει στο περιθώριο.

Η δύναμη μας, είναι η αποφασιστικότητα μας να παλέψουμε για τις αξίες μας. Όπως κάνουν οι σύντροφοι μας στην Τουρκία με την πορεία για τη Δικαιοσύνη, όπως κάνουν όσοι διαδηλώνουν καθημερινά στη Βενεζουέλα. Όπως κάνουν όλοι αυτοί που υψώνουν τη φωνή τους για περισσότερα δικαιώματα, ελευθερία και δημοκρατία.

Η δύναμη μας είναι η προσήλωση μας στην Ειρήνη. Η αντίθεση μας προς όσους κερδίζουν από τα όπλα, τη βία, την διακίνηση ανθρώπων, την εκμετάλλευση. Ο πόλεμος στη Συρία, μας αφορά. Η μη επίλυση του παλαιστινιακο
ύ μας αφορά. 
Η μη επίλυση του Κυπριακού μας αφορά. Τα θύματα της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού μας αφορούν. Και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση των συγκρούσεων και τη σταθερότητα.»
Πρόσκληση για τη διεξαγωγή του επόμενου Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Ισπανία απηύθυνε ο ηγέτης του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ. Ο ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών, που επανεξελέγη πρόσφατα, τόνισε:
«Σήμερα οι σοσιαλιστές πρέπει να είναι ενωμένοι και διεθνιστές. Και δεν υπάρχει καλύτερο φόρουμ για να αγωνιστούμε ως διεθνιστές από τη Σοσιαλιστική Διεθνή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας