Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Εξαγορά

Το καλοκαίρι του 2003 και μέσα στην τότε ανθηρή οικονομική συγκυρία, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε το πιο γενναιόδωρο πακέτο οικονομικών μέτρων που έχει ποτέ εξαγγείλει ελληνική κυβέρνηση.
Μιλάμε για πάνω από πέντε δισ., ίσως και επτά.
Αποτέλεσμα; Σε επτά μήνες το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές.
Οπως το συνόψισε λίγο αργότερα στον γράφοντα ένας κορυφαίος παράγων της κυβέρνησης Σημίτη.
- Και μας τα πήραν και μας μαύρισαν!
Η ιστορία αυτή έχει ένα δίδαγμα: στη δημοκρατία, ο πολιτικός αντίκτυπος των οικονομικών φιλοδωρημάτων είναι περιορισμένος ή ανύπαρκτος. Κοινώς, η εξαγορά ψήφων σπανίως αποδίδει.
Περιέργως όμως οι περισσότερες κυβερνήσεις όταν τις πάρει η κάτω βόλτα έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα το γυρίσουν μοιράζοντας λεφτά.
Πεταμένα λεφτά!
Ετσι και τώρα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Φορολόγησαν σκληρά τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τη μεσαία τάξη, τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες, όχι επειδή το χρειαζόταν η χώρα αλλά με μια άθλια σκοπιμότητα: να βγάλουν περισσότερο πλεόνασμα από όσο έπρεπε ώστε να μοιράσουν αυτοί το περίσσευμα σε εκείνους που θέλουν.
Να μοιράσουν δηλαδή τα δικά μας λεφτά σε όσους ελπίζουν να τους ψηφίσουν. Τουλάχιστον ο Χριστοδουλάκης δεν μοίραζε από τις τσέπες μας.
Η κομπίνα δεν έτυχε. Πέτυχε. Το ομολόγησε κυνικά ο Χουλιαράκης στη Βουλή.
Και δεν είχαν καν τη σεμνότητα να το κρύψουν. Λογικό. Ηθελαν να δείξουν από ποιους τα πήραν για να το ξέρουν εκείνοι στους οποίους θα τα δώσουν.
Ενας συνδυασμός οικονομικής εξαπάτησης, πολιτικής εξαγοράς και κοινωνικής κουτοπονηριάς.
Μόνο ο Τσακαλώτος προσπάθησε κάπως να διορθώσει τις εντυπώσεις λέγοντας (με την ιδιότυπη λογική του) ότι η μεσαία τάξη επιβαρύνεται φορολογικά όχι λόγω ΣΥΡΙΖΑ αλλά επειδή υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι.
Με άλλα λόγια ότι εγώ πληρώνω ΕΝΦΙΑ επειδή η βασίλισσα Ελισάβετ κι ο Μπόνο έχουν οφσόρ στα Μπαρμπέιντος. Μας δουλεύει ο Ευκλείδης!
Θα λειτουργήσει πολιτικά η κομπίνα; Πολύ δύσκολο.
Πέρυσι πάλι είχαν μοιράσει δεκάδες εκατομμύρια στους συνταξιούχους και δεν πήραν ούτε μισή μονάδα στις δημοσκοπήσεις. Μόνο η Παπακώστα είχε συγκινηθεί!
Διότι όπως σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, το μέλλον της κυβέρνησης έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί.
Γι' αυτό είναι εθνικά επιζήμιο να παρατείνεται ο χρόνος έως τις εκλογές.
Γι' αυτό οι απεγνωσμένες προσπάθειες των τελευταίων μηνών να αντιστραφεί η πορεία προς το αναπόφευκτο δεν έχουν αποτέλεσμα.
Κι ούτε θα αποκτήσουν, ακόμη κι αν ο Τσίπρας ντυθεί ο ίδιος Αγιος Βασίλης με τον Ευκλείδη για τάρανδο.
Πώς το έλεγε ο άλλος;
Τελικά και θα τους τα πάρουν και θα τους μαυρίσουν!
Γ. Πρετεντέρης-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας