Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Οι εξελίξεις στην αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου

Του Β. Κωνσταντόπουλου
Παραβρέθηκα την Κυριακή σε μια εξαιρετική εκδήλωση παρουσίασης των γλυπτών από το Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής που διεξήχθη τον Σεπτέμβρη. Εξαιρετικά έργα και παρουσίαση μιας νέας δυνατότητας αξιοποίησης του μαρμάρου Τρανοβάλτου. Εύχομαι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και στα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε θεσμό.
Όπως τόνισα και στον σύντομο χαιρετισμό μου, χαίρομαι ιδιαίτερα από τις τελευταίες εξελίξεις στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων αδειοδότησης των επιχειρήσεων μαρμάρου και της διευκόλυνσης της εξόρυξης του μαρμάρου από τις επιχειρήσεις αυτές.

Οι εξελίξεις αυτές αφορούν δράσεις της Περιφέρειας και του δήμου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας που είχαμε υπογράψει τον Μάϊο του 2014 ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και οι επιχειρήσεις μαρμάρου. Το Μνημόνιο αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενεργειών, διαδικασιών και διαβουλεύσεων διάρκειας ενός χρόνου περίπου, μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, με την καθοριστική συμμετοχή και βοήθεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και του τότε διευθυντή περιβάλλοντος και σήμερα Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μιχελάκη.
Στο εν λόγω Μνημόνιο Συνεργασίας που είχε συνταχθεί από την ΑΝΚΟ Α.Ε, συμπεριλαμβανόταν και η σχετική μελέτη, οι ενέργειες και τα χρονοδιαγράμματα για την προσωρινή (εντός διετίας) και την οριστική (εντός πενταετίας) αδειοδότηση των επιχειρήσεων (λατομείων) που δραστηριοποιούνται στην μαρμαροφόρο περιοχή. Στην μελέτη αυτή προβλέπονταν επίσης και ενέργειες περιβαλλοντικής αποκατάστασης και ηλεκτροδότησης των λατομείων που τότε δεν είχαν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σήμερα με χαρά διαπιστώνω ότι κάποιες από τις ενέργειες αυτές άρχισαν να υλοποιούνται και είμαι αισιόδοξος ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, γιατί για την περιοχή η επαναφορά στην κανονικότητα της λειτουργίας των επιχειρήσεων μαρμάρου είναι το μεγάλο μας στοίχημα.

https://www.facebook.com/konstantopoulos.v

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας