Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Κασαπίδης:Κούφιες οι υποσχέσεις του Υπουργού κ. Αποστόλου για καταβολή εντός του 2017 των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Ιδιαίτερα επικριτικός για την ασυνέπεια εξαγγελιών και ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, είναι σε ερώτημα που κατέθεσε στη βουλή, ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης. Για ακόμα μια φορά, τονίζει με έμφαση, η ηγεσία του Υπουργείου δίνει ψεύτικες υποσχέσεις στον αγροτικό κόσμο της περιοχής.
Αιτία η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων, ζημιών που προξένησε η χαλαζόπτωση την περυσινή Άνοιξη σε καλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας.
Συμμεριζόμενος την κοροϊδία που αισθάνονται οι παραγωγοί, χαρακτηρίζει κυβερνητική φιέστα τις βαρύγδουπες υποσχέσεις που έδωσε ο Υπουργός κ. Αποστόλου κατά την επίσκεψή του στην περιοχή τον Ιούνιο του 2017. 
Με δεδομένη την ανάγκη των καλλιεργητών να αντλήσουν ρευστότητα, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους, ζητά την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων αλλά και ενημέρωση για τους λόγους καθυστέρησής της.
Ακολουθεί το περιεχόμενο της ερώτησης:
                                            ΕΡΩΤΗΣΗ-AKE
ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
                                    κ. Βαγγέλη Αποστόλου

ΘΕΜΑ: Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες παραγωγούς του Ν. Κοζάνης από τις ζημιές χαλαζοπτώσεων της Άνοιξης του 2017
Ανήσυχοι και αγανακτισμένοι είναι οι παραγωγοί του Ν. Κοζάνης των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από χαλάζι την Άνοιξη του 2017 και δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τις αποζημιώσεις τους.
Η ανησυχία τους γίνεται οργή, καθώς νωπές ηχούν στα αυτιά τους οι  δηλώσεις – δεσμεύσεις του Υπουργού κ. Αποστόλου για έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτίμησης και αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών εντός του 2017. Δεσμεύσεις που δόθηκαν από τον ίδιο τον Υπουργό, ενώπιον των παραγωγών. Γεγονός που δημιούργησε προσδοκίες κατά την επιτόπια επίσκεψη του κ. Αποστόλου, στις 2 Ιουνίου 2017, επικεφαλής πολυπληθούς κλιμακίου βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του Προέδρου του ΕΛΓΑ και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων στους Πύργους Εορδαίας.
Παρά το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ, με ανακοίνωσή του στις 31/01/2018, κατέβαλε σε δικαιούχους αγρότες αποζημιώσεις ύψους  20,8 εκ. €, πληγέντες  παραγωγοί σε Βελβεντό, Πύργους, Μεσόβουνο, Μηλοχώρι και άλλες περιοχές σε όλη τη Δυτική Μακεδονία διερωτώνται γιατί δεν τους έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα.
Δικαιολογημένα κάνουν λόγο για φιέστα της Κυβέρνησης και τη δημιουργία εντυπώσεων με τις βαρύγδουπες υποσχέσεις. Ωστόσο, σήμερα, η νωπή τους μνήμη προκαλεί θυμηδία στους απλήρωτους γεωργούς των πληγέντων περιοχών του Ν. Κοζάνης.
Την ίδια ώρα μάλιστα, η απώλεια του εισοδήματος από τις ζημίες της περυσινής Άνοιξης στην παραγωγή και η έλλειψη ρευστότητας, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Τους καθιστά ληξιπρόθεσμους στις οφειλές τους και επιβαρύνονται χωρίς δική τους υπαιτιότητα με πανωτόκια.
Επειδή παρά τις εξαγγελίες και τα δελτία τύπου του Υπουργείου, ακόμη, περιμένουν οι παραγωγοί στη Δυτική Μακεδονία να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ,
Επειδή η απώλεια του εισοδήματος, η έλλειψη ρευστότητας, οι οφειλές που τρέχουν και η αναγκαιότητα κεφαλαίου κίνησης δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και της φύσης της δραστηριότητας, καθιστούν αδήριτη την ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων, 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.     Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει καταβάλει η Κυβέρνηση στους πληγέντες αγρότες του Ν. Κοζάνης τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από ζημιές χαλαζοπτώσεων στις καλλιέργειές τους την περυσινή Άνοιξη και τους υποσχέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα τους καταβάλλονταν εντός του 2017; Γιατί δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα των δεσμεύσεων αυτών;
2.     Πότε τελικά θα καταβληθούν οι εν λόγω αποζημιώσεις;
3.     Τι μέριμνα μπορεί να λάβει η Κυβέρνηση για να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες παραγωγοί με τόκους εκπρόθεσμων οφειλών, που προκλήθηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα;


     ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας