Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Ξάνθη: Τίμησαν τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους υπερασπιστές του Οχυρού Εχίνου

Νίκος Λαζαριώτης. Από τα Σέρβια Κοζάνης
 στα Ορεινά της Ξάνθης για να τιμήσει τον πεσόντα θείο του
Ο χρόνος γύρισε πίσω σήμερα στα ορεινά της Ξάνθης, στον Εχίνο. Οπλίτες, ανώτερα στελέχη, αρχές, φορείς, εκπρόσωποι συλλόγων και απλοί πολίτες από την πόλη, αλλά και ορεσίβιοι κάτοικοι βρέθηκαν να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την εξιστόρηση μιας ηρωικής υπεράσπισης. Τίμησαν έτσι τους Έλληνες Στρατιώτες που έπεσαν υπέρ Πατρίδος, είκοσι χριστιανοί και τρεις μουσουλμάνοι.
Ο Διοικητής 4ου Σώματος
Στρατού, Στρατηγός Γιώργος Καμπάς συγκίνησε με την αναφορά του στον Σμηναγό Γεώργιο Μπαλταδώρο , τον νεκρό πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και στους δύο Έλληνες Στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας.
 Ήταν, όπως ανέφερε στην παρουσίαση του ο Ταξίαρχος Γεώργιος Χατζηγεωργίου, τον Απρίλιο του 1941 βορειοανατολικά της Ξάνθης, στο χωριό Εχίνος, όταν μια χούφτα Έλληνες Στρατιώτες από όλα τα μέρη της Ελλάδος, καθώς και Έλληνες Μουσουλμάνοι –Πομάκοι που υπηρετούσαν στον Ελληνικό Στρατό, κράτησαν καθηλωμένη για τρεις ολόκληρες ημέρες μια βαριά εξοπλισμένη Μεραρχία των Ναζί. Η στρατιωτική Δύναμη του Οχυρού ήταν ένα ειδικό Τάγμα Πεζικού τριών Λόχων, με Διοικητή τον Ταγματάρχη Πεζικού Δρακούση Χρήστο. Στο Οχυρό Υπηρετούσαν 20 Αξιωματικοί και 645 Στρατιώτες, συνολικά 665 άνδρες.


Στο μνημείο πεσόντων ηρώων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, όπως και ανάλογη προσευχή από τον Σοφολογιότατο Μουφτή Ξάνθης κ. Σινίκογλου.

Περισσότερο συγκινημένοι οι απόγονοι των ηρώων υπερασπιστών που βρέθηκαν στα ορεινά της Ξάνθης από άλλα σημεία της χώρας για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, όπως Νικόλαος Λαζαριώτης από τα Σέρβια Κοζάνης που στάθηκε αμίλητος και δακρυσμένος μπρος από το μνημείο, που ,μαρτυρά τη θυσία του θείου του, του Ρήγα Δημήτριου και των συμπολεμιστών του.

Το Οχυρό του Εχίνου αποτελούνταν από 4 συγκροτήματα υπόγεια που κατασκευάσθηκαν και αυτά από το 1936 έως το 1940.  Το δικό τους παρόν στην τελετή έδωσαν εκπρόσωποι των κομμάτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης (Σ. Γιαννακίδης και Γ. Στογιανίδης), Καβάλας (Δ. Εμμανουηλίδης και Κ.Μορφίδης), ο βουλευτής της ΝΔ Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, τοπικές Αρχές (Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης, αντιδήμαρχος Μύκης), εκπρόσωποι Συλλόγων (Κυπρίων, Πομάκων, Μικρασιατικών, Ποντίων κ.α.), Διοικητές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου, μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου Εχίνου (έστω ολιγάριθμη συμμετοχή) και δεκάδες Πομάκοι, μικροί και μεγάλοι, κάτοικοι της ορεινής περιοχής και επισκέπτες.

 Οι γερμανικές δυνάμεις ήταν πλήρως εξοπλισμένες και εφοδιασμένες με τα πιο τέλεια για την εποχή όπλα. Κι, όμως, η θέληση των Ελλήνων Στρατιωτών, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, ήταν τέτοια που δεν κατάφεραν να τους νικήσουν, έτσι ακόμη και σήμερα μιλούν όλοι με θαυμασμό για τους υπερασπιστές των Οχυρών και να εμπνέονται από τον αγώνα τους, κάτι που ήταν διάχυτο στον φετινό εορτασμό που διοργάνωσε άψογα το Δ’ Σώμα Στρατού.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την σημερινή τελετή στον Εχίνο της Ξάνθης Ρεπορτάζ, κείμενο, φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Πηγή: ert.gr

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

o thios itan iroas aytos loyfazi san to lago ke perimeni na ormiksi tin katalili stigmi.

Ανώνυμος είπε...

Ντροπη σου Ανωνυμε 11.00 πμ.Πες μας εσυ πού δουλευεις?Ο Λαζαριωτης εχει ηθος και το απεδειξε.Και στο Δημαρχειο και στην ΑΝΚΟ όπου ακομη δουλευει,απ.οτι ξέρω.Μπραβο του για την κινηση που εκανε να τιμησει εναν ηρωα.Περιμενουμε απο την Δημοτικη Αρχη να κανει κατι αναλογο .........

Ανώνυμος είπε...

11.00 πμ. είσαι ένα σκατόψυχο υποκείμενο.

Ανώνυμος είπε...

φλου φλου !!!

Ανώνυμος είπε...

Τον πλάτανο οπου έχασαν την ζωή τους ήρωες συμπολίτες μας όχι μονο τον τίμησες σαν Δημοτικός Παράγοντας αλλά τον εκοψες απ'τη ρίζα.Η τιμή δεν είναι επιλεκτική Λαζαριώτη.

Ανώνυμος είπε...

Πριν κοπει ο πλατανος ,απο τον οποιο κυνδινευαν αθωες ψυχες (βλεπε Λαμια ) επρεπε να σε κρεμασουμε εσενα 8,43.

Ανώνυμος είπε...

8,43 οταν λες " εχασαν τη ζωη τους στον πλατανο "Τι εννοεις ?Κάτι που δεν ξέρουμε εμεις οι υπόλοιποι ?.Ελεος πια .Αν επαιρνε στο λαιμο του ανθρωπους, λογω του οτι ηταν σαθρος ποιος θα ειχε την ευθυνη?

Ανώνυμος είπε...

ΩΠΑ ΡΕ ΜΑΓΚΑ 11.39.ΕΧΕΙΣ ΚΡΕΜΑΣΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ;

Ανώνυμος είπε...

11.39 ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΠΡΟΕΤΡΕΠΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ 100%ΕΙΣΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Λογοκρισία ai-vres προσεξε μην σου θίξουμε το κομοδίνο σου

Το Προφίλ μας