Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Βουλή: Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ απειλεί την κυβερνητική συνοχή. Πώς θα ψηφίσουν Σέλτσας, Μουμουλίδης, Θεοφύλακτος, Δημητριάδης, Ντζιμάνης

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εκποίηση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ – Ποιοι κυβερνητικοί βουλευτές διαφωνούν με τις προωθούμενες διατάξεις

Σε δοκιμασία αναμένεται να θέσει την συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας το νομοσχέδιο που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκποίηση του 40% του λιγνιτικού
δυναμικού της ΔΕΗ παρά το σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος να μετριάσει τον πολιτικό κίνδυνο απομονώνοντας τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου σε εκείνες τις «ενεργειακές περιφέρειες» που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρή εκλογική δύναμη.

Την συγκεκριμένη τακτική μάλιστα καυτηρίασαν στην Βουλή τόσο οι τοπικοί και επαγγελματικοί φορείς όσο και τα μέλη της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας πως οι διατάξεις πλήττουν κυρίως τους νομούς Φλώρινας και Αρκαδίας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει από έναν βουλευτή και «προστατεύει» την Κοζάνη όπου η κυβέρνηση διαθέτει τέσσερις εκπροσώπους.

Ήδη, ο κ. Κωνσταντίνος Σέλτσας που εκλέγεται στην Φλώρινα έστειλε αμφίσημο μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας: «Εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον; Αυτό το ερώτημα θα καθορίσει και την στάση μας στην ψηφοφορία». Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επισήμανε προς τον παριστάμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη πως «πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση των εργαζομένων και η απρόσκοπτη εξασφάλιση της δωρεάν θέρμανσης στις αντίστοιχες περιοχές μετά την αποεπένδυση εντός ή εκτός εισαγωγικών. Καμία απόλυση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αν δεν εξασφαλιστούν όλα αυτά δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη διαδικασία. Η ανταποδοτικότητα δεν μοιάζει αντικειμενική. Μέσα σε αυτή την διαδικασία που δρομολογείται πρέπει να αναρωτηθούμε τι κερδίζουμε και τι χάνουμε. Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Αν οι νέες εταιρείες θα λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Με όλα αυτά τα ερωτήματα θα προέλθουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου και αυτά θα καθορίσουν την στάση μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερο προβληματισμό εκφράζει και ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού σημειώνοντας στους συνομιλητές του πως θα ξεκαθαρίσει την στάση του μόνο στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψηφοφορία.

Επίσης, ο κ. Γιώργος Δημαράς σε συνομιλία του με δημοσιογράφους εμφανίστηκε αρνητικός να στηρίξει τις προωθούμενες διατάξεις. «Είμαι αντίθετος» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Αντίθετα, την πρόθεσή τους να στηρίξουν τις προωθούμενες διατάξεις εξέφρασαν οι Γιάννης Θεοφύλακτος, Θέμις Μουμουλίδης και Δημήτρης Δημητριάδης που εκλέγονται στην Κοζάνη. Να σημειωθεί ότι καμία από τις προς εκποίηση μονάδα δεν λειτουργεί στην συγκεκριμένη περιφέρεια.

Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη και σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπέρ των προωθούμενων διατάξεων είναι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατά το σύνολο της αντιπολίτευσης εκτός του Ποταμιού που δήλωσε επιφυλάξεις.  Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας