Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Ανακοίνωση Αγ.Συνεργασίας για πώληση μονάδων και ορυχείων. Απεργιακή Συγκέντρωση Τρίτη στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαίδας

Συναδέλφισσες – οι,
Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο. Από τη μία ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου που έχει άμεση σχέση με τα ζητήματα της ενέργειας, των πηγών παραγωγής και δρόμων μεταφοράς της, από την άλλη η πορεία προς την περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Με την επίθεσή τους στη Συρία, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία, με τη στήριξη και την ανοχή των άλλων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς, αξιοποιώντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες. Όχι μόνο γιατί συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο εναντίον της Συρίας αλλά και γιατί επιδιώκει να διαφημίσει την προσήλωσή της στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, χτυπώντας άγρια διαδηλωτές και προστατεύοντας ένα άγαλμα - απολίθωμα του αιματοβαμμένου αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Τώρα χρειάζεται ξεσηκωμός. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, για την αποδέσμευση της χώρας μας απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει άμεσα για ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, υλοποιώντας έτσι άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο στον στρατηγικό στόχο της Ε.Ε, στα πλαίσια της πολιτικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Την περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση την συνεχίζει από εκεί ακριβώς που την είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ και λοιπόν προθύμων.
Προχώρησε ήδη στην ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ όσον αφορά την μητρική ΔΕΗ έχουμε, μείωση της παραγωγής και της εμπορίας έως 50% μέχρι το τέλος του 2019 υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, υπερταμείο,  στρατηγικός  επενδυτής,  ΝΟΜΕ,  πώληση των πιο αξιόμαχων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και ορυχείων, απόσυρση παλαιών μονάδων (Καρδιά, Αμύνταιο) ενώ είναι βέβαιο ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα έρθει η σειρά των υδροηλεκτρικών μονάδων, που εκτός των άλλων θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ύδρευση και άρδευση μεγάλων αγροτικών περιοχών.
Στο απυρόβλητο φυσικά δεν θα μείνει ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχει  έτοιμη οδηγία από την Ε.Ε. που προβλέπει κατ αρχήν τον τεμαχισμό και στην συνέχεια την ιδιωτικοποίηση του. Ήδη η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δουλεύει με συγκεκριμένο σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής την επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο τραγικά για τον λαό αλλά και για τους εργαζόμενους του κλάδου. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ και σε συνάρτηση με την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει το κυβερνητικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνει απρόσιτη για ακόμα πιο πολλούς.  

Για τους εργαζόμενους του κλάδου θα έρθουν και νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, μέσω της σύνδεσης του μισθού με την αξιολόγηση, ενώ οι απολύσεις θα έρχονται πιο κοντά με την εκτόξευση του διευθυντικού δικαιώματος ,επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι στο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για την διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των συναδέλφων που θα παραμείνουν στις μονάδες και τα ορυχεία που θα πουληθούν, παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδινε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να χρυσώσει το χάπι, δια στόματος του υπουργού Σταθάκη, και την διορισμένη διοίκηση της ΔΕΗ.
  
Συναδέλφισσες-οι.
Τώρα είναι η ώρα να αμφισβητήσουμε και να συγκρουστούμε με την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιβληθεί και στην χώρα μας εδώ και δεκαετίες από την Ε.Ε.
Να διεκδικήσουμε ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί  προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.    
  • Μόνο με αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης και καλά οργανωμένους αγώνες κάθε μορφής μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια, να τους καθυστερήσουμε, να αποτρέψουμε σήμερα την πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, αύριο των υδροηλεκτρικών και του ΔΕΔΔΗΕ, να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχουμε ήδη στον ΑΔΜΗΕ.
  • Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε τους μισθούς μας, τα δικαιώματα μας.
  • Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα αγαθό για την εργατική τάξη, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους.
  • Μόνο έτσι θα βρούμε συμμάχους χτίζοντας την μεγάλη κοινωνική συμμαχία, που θα ανατρέψει αυτό το άδικο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΤΡΙΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
10:00π.μ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας